3D - GKempNL

Ga naar de inhoud

3D

3D afbeeldingen
Uitleg
Het diepte of 3D kunnen kijken vereist in het begin wat oefenen en soms wat geduld. De bedoeling is dat u uit de wirwar een vorm ziet verschijnen in dezelfde kleuren als de achtergrond. Die vormen kunnen voorwerpen, dieren of taferelen zijn. De kunst is om die te ontdekken!
Het idee achter dit stereo-kijken is dat u probeert door de afbeelding heen te kijken en niet direct naar de afbeelding zelf! Dit bereikt u door uw ogen te ontspannen en eerst te staren door de afbeelding heen, alsof u erachter zou willen kijken. Voor het gevoel kan het soms lijken dat u scheel gaat zien.
Een andere mogelijkheid is om de afbeelding van heel dichtbij te zien en dan langzaam uw gezicht verder van het beeldscherm te houden, terwijl u als het ware blijft staren. Tussen 15 en 50 cm afstand moet het beeld te zien zijn.
Wie normaal een bril of contactlenzen draagt, dient deze gewoon te blijven dragen bij het kijken. Wanneer een van uw ogen veel slechter is dan de andere, kan men niet altijd goed 3D afbeeldingen bekijken.
Klik op een afbeelding om deze te vergroten en om dan te bekijken welk tafereel u ziet.
Ook bestaat de mogelijkheid om door 2 bijna identieke foto's (genomen op een afstand gelijk aan het verschil in afstand tussen het linker- en rechteroog) met een speciale stereokijker te bekijken. Dit was aan het begin van de vorige eeuw al bekend!
Van latere datum is vooral de View-Master van GAF bekend geworden met de foto's op een ronde schijf.


Wist je dat je ook zelf met behulp van tekens, letters of cijfers ook in 3D een beeld kan creƫren? Mits je uiteraard oefent met de ogen en voldoende geduld hebt.

In een boekje van Mike en Tonnie Staring, 'Creatief met 3D', staan zulke voorbeelden en oefeningen. *
Op basis van enkele simpele regels kan je zelf regels met (repeterende) tekst gebruiken die, mits op de juiste manier bekeken, verschil in diepte laten zien.

Probeer maar eens:

GK          GK          GK          GK          GK          GK

 NL       NL       NL       NL       NL       NL       NL

Als het goed is, zal een regel verder weg lijken te staan.

* Uitgeverij Terra, 1994, ISBN 90-6255-618-3

(c) Goos van der Kemp - maart 2020
Terug naar de inhoud