Fotografie - GKempNL

Ga naar de inhoud

Fotografie

De wereld van digitale fotografie

We vinden het intussen zo gewoon: een digitale camera en gelijk bekijken of de opnames gelukt zijn.
Hoe anders dan vroeger toen we het fotorolletje gebruikten en moesten wachten tot de afdrukken gereed waren.
Voordeel was toch wel dat je bewuster en ook meer nauwgezet foto's maakte. Nu kies je simpel uit een reeks opnames.

Vergeleken met mijn eerste digitale camera, de Canon A520, is de Olympus SZ-14 al een hele verbetering. De snelheid van bladeren bij het foto's terug kijken en het na elkaar kunnen nemen van foto's gaat veel sneller.
Het scherm is helder, al zal in volle zon, het altijd lastig blijven om details goed te kunnen blijven zien. Gelukkig zijn de lcd-schermen tegenwoordig fors groter dan zo'n 10 jaar geleden. En er zitten uiteraard vele effecten op, bijvoorbeeld de glinstering van verlichting kunnen toevoegen. Dat geeft sfeervolle opnames.

Je moet wel voorzichtig zijn met de bediening wanneer je per ongeluk het ronde wieltje achterop aanraakt. Dan kan het gebeuren dat je het menu dat op P - automatisch stond opeens is gewijzigd in een andere functie, zoals Scene.


Toch kan de kwaliteit niet tippen aan een spiegelreflexcamera van goede kwaliteit, ook al is dat een oude, analoge spiegelreflexcamera. Wat heb ik veel scherpe foto's kunnen maken met mijn Pentax K2 en Pentax P30 camera's.
Vooral de K2 was met zijn standaardlens van F= 1.4 goed te gebruiken om foto's te vergroten en om bij weinig licht, zonder flitser, nog te kunnen fotograferen.

Maar.....er was toch behoefte aan een camera met meer handmatige instelmogelijkheden en met een lichtsterkere lens (zoals bij mijn eerdere Pentax).
Dat was wel een tijdje nadenken en zoeken en vergelijken. Maar dan toch mijn nieuwe camera gekocht: de Panasonic Lumix DMC LX 100.
Deze camera valt in de categorie professionele digitale compactcamera. Op de home-pagina staat deze ook al afgebeeld.
Veel handmatige instelmogelijkheden: veel instellingen zijn via de ringen of knoppen (dus buiten het scherm om) te bedienen. Daarbij kan de keuze vallen op sluitertijd- of diafragmavoorkeuze.
Ook de beeldverhouding is simpelweg aan de buitenkant via een ring bij het objectief te selecteren, zodat je dit snel per foto kunt aanpassen, bijvoorbeeld van 16:9 naar 4:3.
Meer specificaties en bevindingen volgen nog.

Zie onderaan deze pagina voor enkele eerste breedbeeld opnames in de verhouding 16:9.
Lumix DMC LX100

Hieronder vast enkele foto's gemaakt in de buurt van Wapenveld en bij Lunteren met mijn nieuwste Panasonic Lumix camera.

(c) Goos van der Kemp - maart 2020
Terug naar de inhoud