Tips - GKempNL

Ga naar de inhoud

Tips

SFEER

Hoe creëer je nu sfeer in foto's?
Bij sfeer denk je al gauw aan een mooie ondergaande zon met een oranjekleurige gloed. Of aan een sneeuwlandschap of een opname in het bos met mist.
Uiteraard bepaalt met name de kleur hier de sfeer die het oproept en iets minder het onderwerp.
Maar kleuren alleen zijn niet alleen bepalend voor je onderwerp maar zeker ook de belichting. Met name kan invallend licht op een portret het totaalplaatje veranderen.

Nu heb ik nauwelijks ervaring met het maken van portretten, bij mij gaat het meer om landschappen, de  natuur en de steden en dorpen met karakteristieke eigenschappen.
Op deze pagina komen enkele voorbeelden en foto's van het internet, maar ook zelfgemaakte foto's. Met daarbij de vraag: wat is nu het meest sfeervolle van die foto's? En welke foto heeft meer effect?
De bovenste afbeelding is beter qua compositie en toont beter de omgeving waar de foto is genomen: een park met de bekende rustbankjes aan water en vele diverse soorten bomen.
De onderste foto geeft wel een rustiger beeld, maar heeft minder diepgang. Dat komt mede doordat je oog niet echt vanaf de voorgrond naar één punt wordt getrokken.
De bovenste afbeelding geeft meer diepte en geeft de sfeer van het park beter weer.
(c) Goos van der Kemp - mei 2021
Terug naar de inhoud