Tips - GKempNL

Ga naar de inhoud

Tips

SFEER

Hoe creëer je nu sfeer in foto's?
Bij sfeer denk je al gauw aan een mooie ondergaande zon met een oranjekleurige gloed. Of aan een sneeuwlandschap of een opname in het bos met mist.
Uiteraard bepaalt met name de kleur hier de sfeer die het oproept en iets minder het onderwerp.
Maar kleuren alleen zijn niet alleen bepalend voor je onderwerp maar zeker ook de belichting. Met name kan invallend licht op een portret het totaalplaatje veranderen.

Nu heb ik nauwelijks ervaring met het maken van portretten, bij mij gaat het meer om landschappen, de  natuur en de steden en dorpen met karakteristieke eigenschappen.
Op deze pagina komen enkele voorbeelden en foto's van het internet, maar ook zelfgemaakte foto's. Met daarbij de vraag: wat is nu het meest sfeervolle van die foto's? En welke foto heeft meer effect?
De bovenste afbeelding is beter qua compositie en toont beter de omgeving waar de foto is genomen: een park met de bekende rustbankjes aan water en vele diverse soorten bomen.
De onderste foto geeft wel een rustiger beeld, maar heeft minder diepgang. Dat komt mede doordat je oog niet echt vanaf de voorgrond naar één punt wordt getrokken.
De bovenste afbeelding geeft meer diepte en geeft de sfeer van het park beter weer.

COMPOSITIE

Compositie is voor de meeste foto's veel belangrijker dan de techniek die erachter zit.
Welke instelling je ook gebruikt, je foto wordt een stuk interessanter door de juiste compositie.


De compositie is de manier waarop je het beeld kiest. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Kijk gewoon door de zoeker van je camera (of op het scherm) en zorg dat wat je ziet prettig oogt. Dat doe je in de basis door te letten op eenvoudige dingen. Plaats je onderwerp bijvoorbeeld niet in het midden van het beeld. Let op de achtergrond; zorg dat er geen bomen, mensen of andere storende elementen uitsteken boven of naast het onderwerp.

Een andere handig tip is het aanhouden van dezelfde hoogte als waarop je onderwerp zich bevind. Vooral wanneer je kinderen of huisdieren fotografeert is dit een belangrijke regel. Ga op de grond liggen of zitten en je foto wordt direct vele malen beter.

Ook de regel-van-derden is een handig uitgangspunt voor een geslaagde compositie. Verdeel het beeld zowel horizontaal als verticaal in drie vlakken (twee lijnen). Zorg er nu bij het maken van je compositie voor dat je onderwerp terecht komt op een kruispunt van deze lijnen.
 
Het is belangrijk om te weten dat je de compositie van een foto vaak enorm kunt verbeteren door je camera slechts een paar centimeter te verplaatsen. Probeer dit dus ook; kijk dan hoe je beweging effect heeft op de achtergrond.

Maar let op bij het maken van foto's dat je je ook niet teveel concentreert op de regels, want een fotograaf mag best wel eens zijn eigen regels of compositie toepassen.

(c) Goos van der Kemp - augustus 2021
Terug naar de inhoud